Ga jij op wintersport? Met deze tips en trucs kom jij veilig op je bestemming aan.

 • Het is weer de tijd van het jaar! Wintersport! Waar moet je allemaal op letten als je met de auto op wintersport gaat?

  Op wintersport! 

  Auto uitrusting

  Ga je met de auto op wintersport dan gelden er een aantal regels. De regels kunnen per Europees land verschillen. In Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Italië is het verplicht om een veiligheidsvest en een gevarendriehoek in de auto te hebben. Daarnaast wordt een reservebril voor brildragers aangeraden in deze landen. In Duitsland en Oostenrijk is het ook verplicht om een verbanddoos in de auto te hebben.

  Meer informatie over de winteruitrusting van je auto vind je op: De beste tips en trucs om je auto winterklaar te maken.

  Winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden

  Als je op wintersport gaat is het noodzakelijk om winterbanden aan te schaffen. Het liefst met een profieldiepte van minimaal 4 mm. Het is in landen zoals: Oostenrijk, Duitsland en het noorden van Italië verplicht om winterbanden te hebben als je het land binnenrijdt. Sneeuwkettingen en spijkerbanden zijn in landen zoals: Oostenrijk, Zwitserland en Italië handig om te hebben. In Frankrijk zijn sneeuwkettingen in bepaalde bergpassen verplicht. In Duitsland zijn spijkerbanden verboden en zijn sneeuwkettingen niet verplicht.

  Vignetten en milieustickers

  Voor de landen: Zwitserland, Oostenrijk en sommige Duitse steden is het verplicht om vignetten of milieustickers in bezit te hebben. Voor Zwitserland en Oostenrijk is het zo duidelijk dat je de tol hebt betaald. In sommige Duitse steden wil men de luchtkwaliteit verbeteren. Daarom heb je een milieusticker nodig. Deze vignetten en stickers kun je voor een klein bedrag bij bijvoorbeeld de ANWB bestellen.

  File en navigatie

  Als je met de auto op wintersport gaat heb je natuurlijk kans om in de file komen te staan. De meeste files ontstaan rond het weekend en kunnen erg lang zijn. Het is daarom raadzaam om doordeweeks te beginnen met rijden en het weekend te vermijden. Als je via je navigatie of de radio te horen krijgt dat er een file staat, kun je die tijd ook pakken om even een pauze te houden.

  Zorg ervoor dat je voor de reis je navigatie goed hebt ingesteld. Voor het buitenland moet je vaak een extra update (kaart) kopen. Zorg ervoor dat je dat tijdig regelt, zodat je tijdens de reis niet voor vervelende verassingen komt te staan. Het is in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland verboden om apparatuur in je bezit te hebben die over flitspaalinformatie beschikt.

  Wees extra alert op de winterse omstandigheden van de weg

  Er bestaat een kans dat het sneeuwt of ijzelt wanneer je onderweg met de auto op wintersport gaat. Hou dus voldoende afstand en neem voldoende ruitensproei vloeistof mee. Matig je snelheid en anticipeer op je mede weggebruikers. Als er veel sneeuw op de weg ligt, is stapvoets rijden echt geen overbodige luxe.

  Het belangrijkste is dat je veilig op je bestemming aankomt.

 • Direct zoeken Bekijk hier ons ruime aanbod occasions