Op vakantie met kinderen: tips voor het reizen met de auto

 • Het is weer bijna zover! De vakantieperiode ligt om de hoek. Ga jij dit jaar op vakantie met je gezin? Dan zijn er een aantal regels en tips waar je veel aan kan hebben.

  Reizen met kinderen 

  Autorijden met kinderen. De regels

  Er zijn vanuit de EU algemene regels opgesteld in het kader van autorijden met kinderen. Een belangrijke regel is dat kinderen tot 1.50 meter vervoerd moeten worden in een (EU-)goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel. Passend wil zeggen dat het afgestemd moet zijn op het gewicht en de lengte van het kind. Dezelfde Europese richtlijn biedt mogelijkheden voor uitzonderingen. Check onze vakantie website voor meer informatie over de Europese regels.

  Eten en drinken

  Zorg ervoor dat je voor de reis al voldoende hebt gegeten. Dit is vooral belangrijk wanneer je kind last heeft van wagenziekte. Eten kan tijdens het rijden namelijk voor misselijkheid zorgen. Geef je kind daarom wat lichter eten zoals: fruit, crackers en/of soepstengels. Probeer wel vast te houden aan de regel van 3 maaltijden per dag en maximaal 4 keer iets tussendoor.

  Stops

  Zorg voor voldoende stops tijdens de reis. Het is goed voor wat frisse lucht en om even de benen te strekken. Daarnaast kunnen de kinderen hun energie kwijt. Neem bijvoorbeeld een bal mee, zodat ze kunnen voetballen.

  Spelletjes voor in de auto

  Een lange reis op de achterbank kan saai zijn voor kinderen. Als ze zich vervelen kunnen ze gaan jengelen en zeuren.

  • Bedenk van tevoren samen wat je meeneemt, bijvoorbeeld speelgoed, stripboeken, luisterboeken en muziek. Geef niet alles tegelijk
  • Je kunt onderweg leuke spulletjes doen met auto’s, nummerborden en plaatsnamen. Ik zie ik zie wat jij niet ziet is een gouden oude. Een ander voorbeeld is een spelletje waarbij je stil moet zijn als je een rode auto ziet en weer mag praten als je een groene auto ziet.
  • Praat ook met elkaar over wat jullie zien onderweg.

  Veiligheid en comfort

  Check je verbandtrommel en zorg ervoor dat deze volledig is. Als er iets onderweg gebeurd, heb je in ieder geval de belangrijkste spullen bij je om Eerste hulp te verlenen. Zorg ervoor dat je je auto niet te vol propt. Er moet nog voldoende beenruimte overblijven voor je kinderen en voor jezelf.

  Zijn we er bijna?

  Kinderen zijn vaak nieuwsgierig en willen graag weten waar de reis naartoe gaat en hoelang zij in de auto moeten zitten. Laat de route zien en geef aan hoelang je gaat rijden en wanneer er stops zijn. Zo weten je kinderen waar zij aan toe zijn.

  Als je deze tips in de gaten houdt, ga je een leuke autorit tegemoet.

  Veel plezier op vakantie!
 • Direct zoeken Bekijk hier ons ruime aanbod occasions