Tips voor het kopen van een occasion

 • Wil je een occasion kopen? Dan is het belangrijk dat je veel uitzoekt. Weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een auto? Wij geven je een aantal tips.

  autokopenlarge 

  Tip 1: Snuffel op de websites van automerken.

  Voordat je een occasion koopt, is het verstandig om wat websites van automerken te bekijken.

  • Welk merk spreekt je aan?
  • Wat voor type auto spreekt je aan?
  • Aan welke eisen moet jouw auto voldoen?

  Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen om een goed beeld te krijgen welke factoren jij belangrijk vindt bij een auto.

  Als je weet naar welke soort auto je opzoek bent, kan je kijken waar de auto als occasion wordt verkocht. Het is ook handig om de autogegevens in advertenties te bekijken en te vergelijken. Vergelijk bijvoorbeeld de vraagprijs, bouwjaar en of kilometers met elkaar. Zo kan je bekijken of die ene wel een hele goede aanbieding is of niet.

  Tip 2: Bekijk de garantie van de occasion.

  De meeste occasion centers zijn aangesloten bij BOVAG. Particuliere verkopers hebben geen BOVAG-garantie. Met deze garantie heb je meer kans op een goede service en garanties. Als er bijvoorbeeld iets met de auto aan de hand is, kun je terugvallen op de garantie. Vraag altijd naar de garantievoorwaarden. Laat deze garantievoorwaarden in het koopcontract opnemen. Als er mankementen aan je auto ontstaan, moet de verkoper deze mankementen oplossen. Bij iedere occasion center is de garantie anders geregeld en heb je kans dat je moet betalen voor de garantie. Meestal zit er een tijdsperiode aan de garantie vast. Het is belangrijk dat je dit goed uitzoekt.

  Tip 3: Vraag een proefrit aan.

  Het is belangrijk om een proefrit te maken om een feeling met de auto te krijgen. Zo kan je goed testen of de auto voldoet aan je wensen en behoeften. Voor meer informatie, lees de volgende blog.

  Tip 4: Vraag naar officiële gegevens.

  Vraag naar de officiële gegevens van de auto. Als je bij een particulier een occasion aanschaft is het verstandig om te vragen of de verkoper zich kan identificeren. Stel vragen zoals:

  • Klopt het kentekennummer?
  • Heeft u een onderhoudsboekje?
  • Hoe zit het met het onderhoud van de auto?

  Je kan de gegevens van de auto gemakkelijk checken door middel van de gratis dienst van RDW. Bij occasion centers hebben ze die informatie meestal wel paraat, maar om het nog even dubbel te checken is altijd goed.

  Tip 5: Check de binnen- en buitenkant van de auto.

  Tijdens je proefrit test je de functies van de auto. Toch is het handig om even de auto goed te bekijken en te checken of alle functies en gadgets het doen. Hoe ziet de auto eruit? Is alles nog intact? Neem ook zeker een kijkje onder de motorkap. Ziet alles er goed uit en werkt alles ook? Stel ook zeker vragen als je iets niet snapt of meer informatie wilt hebben over de auto.

  Tip 6: Neem geen overhaaste beslissing.

  Je hoeft de auto niet gelijk te kopen. Slaap er nog een nachtje over en denk er rustig over na. Vraag advies aan collega’s en vrienden. Zij kunnen je helpen om een beslissing te nemen.

 • Direct zoeken Bekijk hier ons ruime aanbod occasions